måndag 24 december 2012

Vörtbröd


Det här är ett underbart gott och saftigt vörtbröd. Och helt ljuvligt att äta till sin julaftonsfrukost. Eller vilken annan frukost som helst egentligen. God Jul!

4 bröd
33 cl kall porter
33 cl kall julmust
50 g jäst
4 tsk salt
2 msk malen pomerans
1 msk malen ingefära
1/2 tsk malen nejlika
1 dl mörk sirap
ca 17 dl rågsikt
250 g kvarg 10 %

Smula jästen i en bunke och häll i julmust och porter. Rör tills jästen har löst sig. Blanda i kryddorna, sirapen och kvargen. Häll i mjölet och rör ihop till en deg. Låt jäsa i 2 timmar under en bakduk. Knåda ut till fyra limpor och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda bröden i 200 grader i 40 minuter. Bröden ska vara ungefär 195 grader då det är klart (prova med en termometer). Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar