torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullar





Jag har vuxit upp med lyxet att ofta komma hem till ett doftande hem av nygräddade bullar. Sen jag flyttade hemifrån har jag fortsatt bullbakandet och hittat världens bästa recept på kanelbullar. Receptet är Leilas och är helt perfekt. Receptet är på 3 dl mjölk och ger därför ett lagom antal bullar om man inte har en hel frysbox att fylla. 

BULLDEG
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

FYLLNING
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel

Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten
pärlsocker

Stöt kardemumman i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, ägg, salt och smör. Tillsätt lite vetemjöl i till en smidig deg. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. Blanda smör, strösocker och kanel till fyllningen. Dela degen till fyra delar (ger "normalstora" bullar, vill du ha dem större så dela degen endast till två delar) och kalva ut till en rektangulär platta. Bred över smörkrämen och vik den ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt. Snurra varje ben åt olika håll och knyt ihop till en knut med ändarna på undersidan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en bullform. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i 200 grader i 10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över pärlsocker. 

Ni har väl inte glömt att det är kanelbullens dag idag? Det bästa är att man får äta hur många man vill!

1 kommentar:

  1. jag fick två av mammas kanelbullar som jag åt upp. Lilla I fick ingen men hon är nöjd av att äta på annat, tex en tidning eller varför inte en strumpa.

    SvaraRadera